Teslas Gigafactory får tysk konkurrens - Bilandia.se
© Tillhandahålls av Teknikens Värld

Det är bolaget Terra E GmbH som ska stå för bygget av den nya jättefabriken, som ska producera batterier med full kapacitet år 2028.

Inom en månad ska bolagsledningen ha bestämt sig för var fabriken ska byggas. Det finns fortfarande fem möjliga byggplatser, varav två ligger utanför Tysklands gränser.

Terra E är en sammanslutning av 17 tyska företag, ledda av vd:n Holger Gritzka, som tidigare var chef på ThyssenKrupp. Bolaget har regeringens stöd inför bygget av fabriken och får 5,2 miljoner euro i statligt stöd.

Holger Gritzka sa i en intervju med Bloomberg att fabriken ska utnyttja ”Tysklands försprång i tillverkningsautomation” för att tjäna pengar. Fabriken ska ha en kapacitet på 34 gigawattimmar.

Den globala batteritillverkningskapaciteten kommer att dubblas till 2021, och nå 278 gigawattimmar. När Gigafactory står klar kommer den vara världens största byggnad och Tesla kommer att vara världens andra största batteritillverkare, med en kapacitet på 35 gigawattimmar, enligt Bloomberg.

Det dramatiskt ökande behovet av batterier beror till stor del på bilindustrins omställning till eldrift. Det finns flera planer på stora batterifabriker i Europa. Tesla planerar ännu en Gigafactory som ska ligga i Europa, och det svenska företaget Northvolt kommer att bygga en batterifabrik i antingen Västerås eller Skellefteå.

comments powered by Disqus