Provkörning av Seat Alhambra TDI 184 DSG7 4Drive - Bilandia.se
© Tillhandahålls av Teknikens Värld

Att det dröjde för Volkswagengruppen att ge sitt spanska koncernsyskon Seat tillgång till fyrhjulsdrift är ett faktum. Men nu är allhjulsdrivningen även kommen till familjebussen Alhambra. I takt med att även vanligt folk vill ha fyrhjulsdrift – 4WD-tillvalet ökar globalt för de flesta biltillverkare – är steget helt naturligt.

Alhambra som modell har firat 20-årsjubileum, första generationen var en avknoppning i samarbetet mellan Volkswagen och Ford, nuvarande modell är i princip identisk med senaste VW Sharan, de tillverkas till och med på samma produktionslina. Den oinvigde ser ingen som helst skillnad men tittar man noga syns skillnader i design på grill, hjul, ratt och bakparti.

Provkörning av Seat Alhambra TDI 184 DSG7 4Drive - Bilandia.se
© Tillhandahålls av Teknikens VärldKomforten är fin, Alhambra rullar överraskande tyst. Så länge du håller dig ifrån stora fälgdimensioner kan även en Seat ha hög ljudkomfort.

Till modellåret har Alhambra genomgått ett av marknadens mildaste facelift. Även körmässigt är Sharan och Alhambra lika som bär. Största skillnaden är prislappen och i viss mån andrahandsvärdet som begagnad. VW-loggan betyder alltjämt ett mindre prisras, men biltypen är attraktiv så skillnaden är mindre än om man jämför exempelvis Volkswagen Golf och Seat Leon.

I samband med 20-årsjubileumet kampanjas Alhambra, startlistpriset för Seat Alhambra TDI 184 DSG7 4Drive är 352 900 kronor, men vi har sett betydligt lägre pris. Prisskillnaden mot likvärdig Volkswagen Sharan ligger i spannet 20-25 000 kronor. Kombinationen största TDI-dieseln och fyrhjulsdrivning innebär även sjustegad dubbelkopplingslåda som standard, vill man spaka själv måste man välja TDI 150 4Drive för 310 900 kronor. 4Drive-tillvalet finns enbart med dieselmotor.

Provkörning av Seat Alhambra TDI 184 DSG7 4Drive - Bilandia.se
© Tillhandahålls av Teknikens VärldSpartanskt men praktiskt med hög igenkänningsfaktor.

Med bakaxelklump och automatlåda ökar tjänstevikten till nästan 2,1 ton, det bidrar till att Alhambra inte är den skojigaste bilen att köra men sett till stabilitet och långfärdspotential är bilen fortfarande snudd på klassbäst. Längden är ”ynka” 486 centimeter, ändå ryms sju resande mer än hyggligt, de allra längst bak ska helst vara barn för att resan ska bli trivsam. Flexibiliteten hos inredningen är rejäl och trovärdig, alla fem bakre sittplatser glider snyggt ner i golvet, och ger utrymme till flyttlass för hela släkten. Med elmanövrerade skjutdörrar är det en perfekt dagis- och skolskjuts för flerbarnsfamiljer.

Provkörning av Seat Alhambra TDI 184 DSG7 4Drive - Bilandia.se
© Tillhandahålls av Teknikens VärldPlant och generöst lastutrymme erbjuds när stolarna fälls ner i golvet.

Komforten är fin, Alhambra rullar överraskande tyst. Så länge du håller dig ifrån stora fälgdimensioner kan även en Seat ha hög ljudkomfort. Förarmiljön är lite av typen 1A, allt fungerar och är logiskt, men finessen uteblir. Att Alhambra debuterade 2010 börjar märkas i detaljer och reglageutformning, men det håller än ett tag.

I skogen på skumpig grusväg innebär 4Drive betydligt bättre backtagningsförmåga och ökad stabilitet. Det som hindrar Alhambra på dålig väg är markfrigången och i viss mån tyngden. Säkerheten som fyrhjulsdriften innebär när man kör i snömodd, eller ska upp till fjällstugan på oplogad väg plussar på ett redan vettigt och attraktivt familjebilsalternativ.

Det här är nytt!

Facelift.

Mild överkamning av utseendet. Ny grill, strålkastare, fälgar och LED-baklampor är de mest synliga tecknen.

4Drive.

Fyrhjulsdriften från Haldex fungerar smidigt och snabbt i vanlig ordning.

DSG7.

Vill man ha starkaste TDI 184-dieseln är dubbelkopplingslåda DSG7 enda alternativet. Tyvärr.

Familjevänlig.

Med elmanövrerade sidoskjutdörrar kan man leka busschaufför där fram. Enkelt i- och ursteg.

Provkörning av Seat Alhambra TDI 184 DSG7 4Drive Provkörning av Seat Alhambra TDI 184 DSG7 4Drive Provkörning av Seat Alhambra TDI 184 DSG7 4Drive Provkörning av Seat Alhambra TDI 184 DSG7 4Drive
comments powered by Disqus