Provkörning av Citroën C3 PureTech 82 - Bilandia.se
© Tillhandahålls av Teknikens Värld

Kommer du inte direkt på hur föregående generation Citroën C3 ser ut? Eller ännu hellre den första generationen. Det må vara dig förlåtet, ingen av dem gjorde något större avstamp i bilhistorien. Inte urusla men inte heller jättebra. Av någon anledning har båda generationerna hittat hem till min familj, men det är inte jag som köpt dem vill jag poängtera.

Nu är det dags för den tredje generationen. Chassimässigt i mångt och mycket baserat på förra generationen men nog har det jobbats på det. Och till det yttre kan man inte se ett enda släktdrag. Det kan man dock definitivt göra hos Citroën C4 Cactus, en storebror som klart och tydligt inspirerat lillbrorsan. Den högt placerade dekoren med chevronvinklarna flankerade av varselljus. De runda inkapslade strålkastarna och likaså dimljusen nederst i fronten, allt är hämtat från Cactus. Liksom det olikfärgade taket och de utvändiga krockkuddarna, så kallade Air Bumps, i nederkant på dörrarna.

Provkörning av Citroën C3 PureTech 82 - Bilandia.se
© Tillhandahålls av Teknikens VärldCitroën C3 är trots konventionell stålfjädring väldigt komfortabel att köra. Den känns mjuk men ändå inte svampig.

Om man nu bestämt sig för att ha det. Valfrihet är något av en paroll för nya C3. Det finns många saker att välja till, eller rata, för att göra bilen personlig. Och hur du än gör kommer den att sticka ut på parkeringen där den trängs med Volkswagen Polo, Opel Corsa och Ford Fiesta. Nästan så man skymtar en hand med två fingrar i V-formation som sticker ut genom främre sidorutan. Citroën C3 har något som hittills saknats i småbilsflottan. Känsla.Den är kul att se på, både från in- och utsida. Har möjlighet till all teknik, och lite till, du kan förvänta dig i storleksklassen. Och det är mycket prylar för pengarna. Stil, teknik och komfort är ledorden för Citroëns återkomst på marknader utanför Frankrike.

3 frågor

Provkörning av Citroën C3 PureTech 82 - Bilandia.se
© Tillhandahålls av Teknikens Värld

Henrik Zielfelt – marknadschef Citroën Sverige.

Vem kommer att köpa nya Citroën C3?

– Vi tror inte detta är en singelbil, snarare en andrabil i hushållet. Kunden är från 35 år och uppåt, detta blir ingen ungdomsbil.

Vilken version blir volymbilen?

– Troligen PureTech 82, framför allt när den kommer med automatlåda till våre .

Hur stor volym då?

– Säg så här, C3 kommer att bli vår stora säljare i sortimentet. Föregångaren sålde som mest cirka 2 100 bilar per år.

När det gäller komfort och Citroën tänker de allra flesta på luftfjädring men den tekniken är nu ett minne blott för fransoserna och lär aldrig komma tillbaka. Det är dyrt och tungt. Citroën C3 är trots konventionell stålfjädring väldigt komfortabel att köra. Den känns mjuk men ändå inte svampig, Lite som att sätta sig i favoritfåtöljen hemma med något gott i glaset och liksom bara mysa in sig. Men du bör undvika de allra sämsta vägavsnitten. Där kan det slamra till ordentligt i hjulställen. Och någon vägkramare på kurvig väg är bilen inte heller, det är inte dess natur. Det var inte de två tidigare generationerna heller men det är märkligt hur bra Citroën fått till fjädringskomforten jämfört med tidigare.

Komfort omfattar även utåtsikt, uppkoppling och användbarhet. Alla har bra utåtsikt i C3 även om A-stolparna kan kännas breda på en alltför kurvig väg med mycket mötande trafik. Lite mindre hårdplast i dörrsidor och instrumentpanel hade också varit önskvärt. När det gäller uppkoppling via din mobiltelefon och diverse appar står sig Citroën mycket bra i konkurrensen. Den sju tum stora pekskärmen i mitten av instrumentpanelen tar hand om de flesta funktioner, på ett tämligen smidigt sätt.

Trots att C3 inte är någon bjässe ryms fyra personer bra och dessutom sitter de bekvämt. Mittplatsen i baksätet kan du dock glömma bort och är du av den längre typen är det risk att du slår i huvudet bak i sidorna. Bagageutrymmet på 300-922 VDA-liter är faktiskt något mindre än föregångaren men likväl klassledande.

Provkörning av Citroën C3 PureTech 82 - Bilandia.se
© Tillhandahålls av Teknikens VärldDe röda sömmarna i instrumentpanelen visar sig vara fusk.Det mesta av bilens funktioner sköts via en pekskärm som dock inte ingår i den allra billigaste versionen. De flesta kommer att välja till den då den ingår i ett paket för 10 000 kronor.

Så kallade ”Dash cams”, kameror monterade i bilens vindruta, är vanligt i andra länder. Alldeles nyligen blev det tillåtet att använda dem även i Sverige och C3 blir först ut på vår marknad. Kameran filmar hela tiden du kör men raderar allteftersom av utrymmesskäl. Vid en eventuell olycka sparas dock 30 sekunder film före och en minut efteråt. Bra bevismaterial som även kan ge svar på många oförklarliga olyckor. Citroën ConnectedCam kan även ta stillbilder som du kan lägga ut på nätet eller skicka via mejl. Tyvärr var inte systemet tillgängligt för våra svenska mobiltelefoner på grund av det nyligen tagna beslutet så vi får återkomma om hur bra eller dåligt det fungerar. Det är heller inte klart vad det kommer att kosta.

Provkörning av Citroën C3 PureTech 82 - Bilandia.se
© Tillhandahålls av Teknikens VärldConnectedCam filmar oavbrutet och sparar bilderna från en olycka. Kan även ta stillbild.

På tal om pengar. En C3 med minsta bensinmotorn, trecylindrig utan turbo och 82 hk, kostar 129 900 kronor. Citroën har dock ett lanseringspris på 119 900 kronor. Om du då lägger till 9 900 kronor på det senare får du en bil med näst högsta utrustningsnivå (Live) och då är du tillbaka till listpriset. Då ingår pekskärm, airbumps, olikfärgat tak, lättmetallfälgar, automatisk klimatanläggning, avåkningsvarnare, trafikskyltsläsning, elfönsterhissar fram och bak, p-sensor bak, färddator, 12V-uttag, starthjälp i backe. Det är vad jag skulle kalla ett kap och samma pris som en basutrustad, likvärdig på motorsidan, Ford Fiesta.

82-hästarsmotorn är duglig i stadstrafik men blir förstås lite matt på motorväg. Ljudnivån i bilen är dock förvånansvärt låg även där. Det kostar 15 000 kronor extra att få 110 hästar. Knappast värt det. Du hade väl ändå inte tänkt koppla ett släp till din C3, och om du hade övervägt det handlar det om 450 kg. Automatlådan EAT6 (som vi känner från Peugeot) finns inte tillgänglig till den svagare motorn förrän nästa år. Det är en trevlig låda, ljusår från den vedervärdiga ETG6-lådan som nu är skippad från de flesta marknader. Att få en diesel på 100 hästkrafter kostar 20 000 mer än en 110 hk bensinare. Tänk inte ens tanken, detta är ingen långfärdsbil.

Provkörning av Citroën C3 PureTech 82 - Bilandia.se
© Tillhandahålls av Teknikens VärldCitroën C3 i sin senaste skepnad är betydligt mer vågad i sin design än tidigare generationer.

Någon vassare C3 syns inte i pipelinen och det är underligt hur Citroën undviker att dra nytta av de enorma framgångar bilen haft i rally-VM med främst Sébastien Loeb. Det är för övrigt lika illa på WTCC-sidan där de varit förkrossande överlägsna i två år med C5. Men det känns som om det är ett pånyttfött Citroën som kommer stormande, så det kanske blir ändring även på den punkten.

Det här är nytt!

Ny bil.

C3 kommer i sin tredje generation.

Connected Cam.

En kamera som placeras i framrutan. Den filmar oavbrutet men raderar efter utrymmesbehov. Vid en olycka sparas filmen 30 sekunder före olyckan och en minut efteråt. Kameran kan även ta stillbilder som kan delas via mail eller t. ex. Facebook.

Airbump.

Skyddande kuddar i nederkant av dörrarna, känt från C4 Cactus.

Provkörning av Citroën C3 PureTech 82 Provkörning av Citroën C3 PureTech 82 Provkörning av Citroën C3 PureTech 82 Provkörning av Citroën C3 PureTech 82 Provkörning av Citroën C3 PureTech 82 Provkörning av Citroën C3 PureTech 82
comments powered by Disqus