Peugeot Instinct Concept förstår sin ägare - Bilandia.se
© Tillhandahålls av Teknikens Värld

Till Genèvesalongen i nästa månad plockar Peugeot med sig en helt ny konceptbil och som så många gånger förr från Peugeot är det en minst sagt uppseendeväckande konceptbil. Men det är inte bara formerna som sticker ut, även den i dag något overkliga tekniken som gömmer sig under skalet är något alldeles extra.

Peugeot Instinct Concept sägs vara skapad för att uppfylla ägarens/förarens krav och önskemål genom vad fransmännen kallar för aktiv körning men också autonom körning. Konceptbilen kan alltså köra på egen hand, utan input från någon förare, men bjuder även på motsatsen, det vill säga förarstyrd körning med körglädje inblandat. Bland annat detta samt uppkopplingsmöjligheterna kallar Peugeot för frihet.

Peugeot Instinct Concept förstår sin ägare - Bilandia.se
© Tillhandahålls av Teknikens Värld

– Med Peugeot Instinct Concept och dess responsiva i-Cockpit bygger vi vidare på faktorer som har gjort våra senaste modeller så framgångsrika. Vi skapar nya former av körglädje. Dessa kommer från nya gränssnitt, arkitektur eller design. Det finns ingen som helst anledning att en självkörande bil ska vara tråkig att uppleva eller se på, säger Matthias Hossann, ansvarig för Peugeots konceptbilar.

Fyra olika körlägen finns i konceptbilen; Drive Boost och Drive Relax som används vid aktiv körning samt Autonomous Sharp och Autonomous Soft. Det finns alltså två olika körprofiler att välja mellan oavsett om du vill köra själv eller överlåter körningen till bilen, en lugnare, mer avslappnad profil och en vassare.

Peugeot Instinct Concept förstår sin ägare - Bilandia.se
© Tillhandahålls av Teknikens VärldInbjudande insteg.

Peugeot Instinct Concept sägs också ta uppkopplingsmöjligheterna till nya nivåer. Den är en del i det som kallas för ”Internet of Things”. Bilen är med andra ord uppkopplad och kommunikationsvillig som de senaste vitvarorna som exempelvis berättar att kylskåpet behöver fyllas på. Den kan, som ett av många exempel, ha kontakt med användarens smarta armbandsur och på så vis ”känna och förstå sin ägare”. När användaren kommer ut från gymmet vet bilen redan om att pulsen är hög och att färden hem ska ske i lugn och harmoni – och autonomt förstås. När man väl är hemma igen ligger användaren förhoppningsvis på sin vanliga vilopuls igen.

Peugeot Instinct Concept förstår sin ägare - Bilandia.se
© Tillhandahålls av Teknikens VärldI autonomt körläge är ratten infällt i instrumentpanelen.

Med Instinct Concept tar Peugeot sitt i-Cockpit-koncept till en helt ny nivå. Förarmiljön kan anpassas till många olika situationer och tillfällen. Exempelvis är ratten helt infällbar, den behövs ju inte vid autonom körning. Interiörbelysning och många andra detaljer är även de anpassningsbara.

Till Instinct Concept har Peugeot valt en laddhybriddrivlina som sammanlagt producerar 300 hästkrafter.

Peugeot Instinct Concept förstår sin ägare Peugeot Instinct Concept förstår sin ägare Peugeot Instinct Concept förstår sin ägare Peugeot Instinct Concept förstår sin ägare
comments powered by Disqus